Doften av luktärter väcker sommarkänslor hos många och ljuvliga Lathyrus odoratus fortsätter att leverera vackra blommor ända fram till frosten om du ger plantan lite omsorg. Om du vill ha en tidig och riklig blomning bör du förodla dina luktärter i god tid. Runt vecka 12 – 15 är en bra tidpunkt för sådd.

Liksom många andra sommarblommor mår luktärter bra av förodling. Du sår dem inne i krukor för att ge dem ett försprång innan det är dags att plantera ut dem på växtplatsen. Eftersom vi har olika klimatzoner kan tidpunkten för utplantering variera beroende på var i landet du bor. Räkna därför med 4–6 veckor av förodling. Om du inte hinner förodla eller har glömt att så dem tidigt, går det bra att så luktärtsfrön direkt på växtplatsen när risken för frost är över. Direktsådd ger en lite senare blomning, men plantor som lever hela livet ute blir i gengäld kraftigare.

Så sår du luktärter

Så fröna  i näringsfattig jord som såjord. De flesta frön innehåller all näring de behöver för att komma igång och såjorden är skonsam för späda rötter på nya plantor. Eftersom luktärter får djupa rötter bör du undvika att störa dem mer än nödvändigt vid utplantering. Så gärna i pluggbrätten där varje planta står separat. Om du bredsår behöver du senare slita och dra i plantorna för att få isär dem. 

Låt luktärter gro lite svalt

Luktärter gror bäst i lite svalare förhållanden. Fukt är viktigt för groningsprocessen och jorden bör hållas lagom fuktig hela tiden. När de späda små plantorna tittar fram bör du ställa dem något svalare än rumstemperatur. Direkt efter groning kan luktärter klara temperaturer ända ned till 0 grader. Med en låg temperatur är det lättare att få kompakta och kraftiga plantor. Balansen mellan ljus och temperatur påverkar hur kompakt plantan blir och här kan det vara en fördel att använda växtbelysning. Tumregeln är att högre temperatur kräver mer ljus. Medan lägre temperatur ställer mindre krav på ljuset. 

Efter förodlingen har du en massa plantor som är redo för en sommar ute. Tänk på att vänja dem gradvis vid den nya miljön. Alla plantor som odlas inne bör avhärdas innan de planteras ut. Det betyder att du successivt vänjer dem vid sol, vind och regn. Avhärdningen tar ungefär en vecka. När plantorna är avhärdade trivs luktärter bäst i mycket sol och näringsrik jord. På en skuggig plats blir plantorna tunna och blomningen begränsad.

Gödsla luktärter

När plantan etablerat sig på växtplatsen vill man få många nya skott och då är det dags att gödsla. Luktärter som ska växa sig stora och producera enorma mängder blommor behöver mycket energi. Därför bör du se till att plantorna får en jämn och bra tillgång till nödvändiga näringsämnen som ger god tillväxt och blomning.

Klicka hem dina fröer av luktärter här. ⬇️ De kommer inom 3 dagar!

Klipp luktärterna ofta

Redan när de första blommorna kommer mitt i sommaren är det dags att ta fram saxen! Du behöver klippa dina luktärter ofta för att de ska producera mer blommor. När du klipper bort blommorna efterhand som de slår ut triggas plantan att bilda nya knoppar och blomningstiden förlängs. Få saker är så ljuvligt som att andas in doften av en bukett luktärter. Med en handfull plantor kan du fylla dina vaser hela sommaren. 

Tips för buketter med luktärter

När du plockar in blommor för att ha i vas är det några saker du bör tänka på. Klipp blommorna tidigt på morgonen när stjälkarna är vattenfyllda efter en sval natt. Sätt dem i vatten direkt (vänta helst inte längre än den tid du själv kan hålla andan). Annars kan du göra ett nytt snitt med en vass kniv eller blomstersax precis innan du sätter blommorna i vatten. Se till att vasen är helt ren och använd gärna snittblomsnäring för att få buketten att stå längre. Ett sista tips är att placera buketten svalt under natten och när du inte är hemma.

Lycka till med din luktärtsodling /Elisabeth

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM @etage_tradgard