Har du tänkt odla tomater i år? Nu börjar det bli hög tid att börja planera och snart är det dags att så. Själv har jag påbörjat en sådd för ett par veckor sedan. Det var visserligen lite för tidigt eftersom jag inte hade hunnit rigga upp växtbelysningen. Jag valde dock att göra det, för jag skulle passa på när mitt barnbarn var hos mig. Det vi sådde då var lite gamla fröer som jag ville ta slut på. Nu var det faktiskt en sort som inte grodde alls, så det känns faktiskt bra att testa innan man står med skägget i brevlådan och inte har några fröer. Dessa tomater som kommit upp har blivit lite rangliga, så vi ser hur de utvecklar sig nu efter ljuset snart kommer ikapp. Ni behöver alltså inte ha så extremt bråttom, för det går ändå inte att sätta ut dem förrän typ 6-8 veckor efter sådd, och då ska vi helst vara inne i juni. Att så i mitten av mars till början av april är perfekt!

Det finns lite olika sorter i shoppen, in och kika. Körsbärstomat, vanlig, hög, kruk, sorter som ”tjuvas” eller sorter som får växa buskigt. In o kika! Fröerna finns hemma hos mig och kommer inom en vecka till dig. (Ingen följetong likt Cherry caramel.)

Vet du inte riktigt hur man odlar tomater? Jag kommer visa er under säsongen på min instagram @etage_tradgard Så vill ni veta mer om det, följ mig där. T.ex vad menas med att ”tjuva” tomater? När omskolar man dem? Vaddå omskola förresten, vad är det? Behövs näring? När planteras de ut och hur gör man det? Alltså, det låter omständigt, men lovar – tomatodling är inte så svårt och vem vill inte odla egna tomater nu när mataffärernas priser bara skenar!

Gurka är också superroligt att odla, men det kan man vänta med ytterligare nån månad. Men fröer kan man införskaffa såklart.

Hörrni, nu kör vi – odla dina grönsaker i år och konkurrera med Ica och Coop osv. 😉

//Elisabeth

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM @etage_tradgard