Beskrivning
2 st designhinkar, Bokashi 2.0 är en ny generation kökskompost som passar dig som vill ha en vacker och effektiv behållare i ditt kök.
Bokashiprocessen är i princip densamma som med våra andra bokashihinkar med kran, men denna hink fungerar på ett nytt sätt. Istället för ett tätslutande lock har hinken en innerplatta som sugs fast i behållaren i höjd med matresterna för att stänga ute luft och pressa ihop resterna. Eftersom extremt lite syre kommer in i processen, blir processen väldigt effektiv.
De fermenterade matresterna blir torrare än i en vanlig hink vilket betyder mindre risk för lukt. Du får även mer av det eftertraktade bokashi-lakvatten från den nya Bokashi 2.0 än från en traditionell kranhink.
Hinkens mått är:
Volym: 9,6 liter
Höjd: 34 cm
Diameter: 24 cm
Vikt: 2,8 kg
Plast: PP (5)
Den runda plattan som gör hinken lufttät invändigt har en silikonkant som gör den lätt att trycka på plats. Du pressar ner den och pressar därmed ut luft och ihop matresterna. När du vill dra upp den för att lägga till mer matrester drar du i den större halvan av handtagen, vilket gör att vacuumet släpper och du kan lyfta ut plattan.
Plattan har även en annan funktion, och det är att skrapa ut hinken när man tömmer den. Smart! Med en hand kan du pressa ihop plattan till en halvcirkel som du då kan skrapa med. Den är precis rätt storlek för att göra hinken ren och kladdfri utan att bli kladdig själv. Och delarna kan du sedan stoppa in i diskmaskinen (max 50 grader) för att få en nystart.
Hinken har ett mjukt handtag som du kan använda som ett traditionellt handtag genom att fästa det på båda sidor av hinken. Du kan även fästa båda ändar på samma sida och lyfta hinken med ett handgrepp.
Den nya Bokashi 2.0-hinken har en innerhink och en ytterhink. Den inre hinken har dräneringshål och en rund botten som dränerar matresterna på ett smidigt sätt. Den inre hinken kan lyftas ut för att rengöras eller tömmas.
Bokashi-lakvatten kommer precis som det brukar göra, processen är ju i princip densamma. Skillnaden är att du antagligen kommer få lite mer och mindre luktande lakvatten från den nya Bokashi 2.0 då processen fungerar på ett väldigt effektivt sätt.
Lakvattnet dräneras ut genom dräneringshålet längst ner på hinken. Till skillnad från tidigare hinkar finns det ingen avancerad kranlösning, utan ett helt vanligt skruvlock. Tappa inte bort den!
Det är då ingen risk att matresterna fastnar i kranen och blockerar funktionen, eller att den går sönder eller läcker.
Själva bokashiprocessen är precis densamma med denna hink som med våra traditionella kranhinkar. Du fyller hinken och strör på bokashiströ, och ger den två veckor att fermentera när den är fylld. Sedan gräver du ner den fermenterade bokashin i trädgården eller gör en jordfabrik inne eller ute – precis som vanligt.