Förtrollad av naturen – min idéträdgård på Sofiero
I augusti 2025 får jag den stora äran att delta under Trädgårdsdagarna på Sofiero slott och slottsträdgård – och det känns både overkligt och fantastiskt! Att som landskapsingenjör och trädgårdsdesigner få skapa en idéträdgård på en så historisk och inspirerande plats är något jag verkligen ser fram emot. Det här blir ett av årets största höjdpunkter för mig och Etage Trädgård – och jag vill så gärna ta med dig bakom kulisserna i processen.
För dig som inte varit där tidigare är Sofiero ett riktigt smultronställe, beläget strax norr om Helsingborg med utsikt över Öresund. Slottet byggdes på 1800-talet och blev känt som sommarresidens åt kung Gustav VI Adolf. Det var också han som lade grunden till den makalösa rhododendronparken som idag lockar besökare från hela världen. Under Trädgårdsdagarna blommar platsen upp ytterligare – med inspirationsträdgårdar, föreläsningar, utställningar och möjligheter att möta både ny och gammal trädgårdskonst.
Temat för årets evenemang är ”Med konsten som förebild – den konstiga naturen”, vilket väckte något i mig direkt. Det fick mig att tänka på hur naturen i sig ofta känns som ett konstverk – vild, oväntad och vacker på sitt eget vis. Det där lite skeva, krokiga, oregelbundna – det som kanske inte alltid anses perfekt – men som jag tycker är allra mest intressant. Jag ville skapa en plats som speglar just det: det oförutsägbara i naturen, som samtidigt är så djupt mänskligt och berörande.
För min tolkning har jag hämtat inspiration från John Bauers sagovärld och hans berömda målning ”Tuvstarr vid tjärnen” från 1913. Tavlan skildrar prinsessan Tuvstarr sittande vid en stilla tjärn, omgiven av mörk skog, mossa och mystik. Det är en bild som har etsat sig fast i mig sedan jag var liten – och nu får jag skapa en fysisk plats där denna känsla får ta form.
Min idéträdgård kommer att byggas upp på den kungliga fotbollsplanen inne i Sofieros slottspark. Jag vill att besökaren ska få kliva in i en värld där det sagolika och det naturliga smälter samman. Här kommer du att mötas av en liten spegelblank ”tjärn”, omgiven av tuvstarrgräs (Carex cespitosa), knotiga granar, mossbeklädda stenar och slingrande gångar. En plats för både vila och fantasi – där naturen får vara dramatisk, stilla och magisk på samma gång.
Det är inte bara en hyllning till John Bauer, utan också till vår nordiska natur och dess rika formspråk. Min ambition är att visa att en trädgård inte alltid måste vara tillrättalagd eller strikt för att vara vacker – den får gärna vara vild, suggestiv och nästan lite mystisk. Jag vill att besökaren ska känna, inte bara se.
Det här projektet är också ett sätt för mig att kombinera allt jag älskar: design, växtkunskap, hantverk och berättelser. Det är en förlängning av min yrkesroll – och en påminnelse om varför jag en gång valde att utbilda mig till landskapsingenjör. Jag brinner för att skapa trädgårdar som berör och betyder något för människor.
Vill du följa mitt arbete med idéträdgården inför Sofiero? Jag delar regelbundet bilder, tankar och processklipp på Instagram – och längre texter här på bloggen. Och jag hoppas så innerligt att vi ses i augusti bland de slingrande stigarna på Sofiero. Då kanske vi möts i skogsgläntan, där prinsessan Tuvstarr en gång satt – och där sagan fortfarande viskar bland träden.
Välkommen in i min tolkning av en förtrollad verklighet.
